Gömülü Kaninler
Gömülü kaninler nedir?
Kaninler, köpek ya da göz dişleri olarak da bilinen ağzın köşe dişleridir. Alt çene ve üst çenede 2'şer tane olmak üzere 4 adet kanin dişi bulunur. Bu dişler bazen gömülü olarak kalabilirler. Bu durumda dişer, diş etinin altında çene kemiği içinde bulunup ağız boşluğuna ulaşamazlar. Üst çenede gömülü olarak bulunan kaninler, çoğunlukla damakta konumlanmışlardır ve süt kaninler sıklıkla ağızda bulunurlar.
Kanin dişler niye gömülü kalır?
Kanin dişlerin gömülülük sebepleri bilinmemektedir. Genel nüfusun %3'ünde kanin dişler gömülü olarak bulunur ve bu vakaların %85'inde gömülü dişler ağız tavanı yani damakta konumlanış olarak dişetinin altındadır.
Kanin dişler niye önemlidir?
Bu dişler estetik, dengeli ve simetrik bir gülüşün sağlanmasına katkıda bulunmaktadırlar.
1.Seçenek: Tedavi uygulanması
Herhangi bir soruna yol açmadığı durumlarda, gömülü kanin diş olduğu yerde bırakılabilir. Gömülü dişin olduğu bölgeden zaman zaman radyograf alınarak gömülü kanin dişin bir soruna yol açıp açmadığı diş hekimince kontrol edilebilir.
Ne tür sorunlar ortaya çıkabilir?
1.Gömülü dişin, önündeki dişlerin köklerine zarar vermesi veya dişin etrafında kist oluşması riski az da olsa bulunmaktadır. Böyle bir surumda gömülü diş çekilmelidir.
2.Yaşınız ilerledikçe gömülü kanin diş ağız içinde görülmeye başlayabilir. Bu durumda bir ortodontistten görüş alabilirsiniz.
Süt kanin dişlere ne olur?
1. Ağızda bulunan süt kanin dişler ömür boyu ağızda kalabilirler ancak kaybedilme riski de bulunmaktadır.
2. Yetişkin yaşlara geldiğinde, ağzında bulunan süt kanin diş kaybedilirse, o bölgede boşluk oluşabilir ve bu boşluk diş hekimin tarafından protez, köprü yada implant uygulamalarıyla kapatılabilir.
3. Ortodontistiniz/diş hekiminiz olası seçenekler hakkında daha detaylı bilgi verebilir.
2.Seçenek: Gömülü dişin açılması ve ağız içinde doğru konuma getirilmesi
1. Gömülü dişin sürebilmesi için üzerindeki dişeti ve kemik kaldırılarak küçük bir pencere açılır.
2. Operasyon sırasında veya sonrasında gömülü köpek dişlerin üzerine braket ya da benzeri parçalar yerleştirilir.
3. Dişler üzerine yapıştırılan braketler ve kullanılan teller yardımıyla gömülü diş uygun konuma getirilir.
4. Kanin dişin yerleşmesi için yeterli boşluk olmadığı durumlarda, bir diğer dişin çekilmesi gerekebilir.
Operasyon neleri kapsamaktadır?
1.Gömülü dişin üzerinin açılması için yapılan operasyon, genel ya da lokal anestezi altında gerçekleştirilmektedir.
2. Operasyon sonrası, ağız içinde dikişleriniz olacaktır ve muhtemelen yara yerini örten bir sargı bulunacaktır.
3. Gargara ve diş fırçalama ile bölgeyi nasıl temizleyeceğiniz ve hangi ağrı kesicileri kullanabileceğiniz konusunda bilgilendirileceksiniz.
Ne kadar süre tel takmam gerekecek?
Gömülü bir kanin dişini sürdürmek oldukça yavaş ilerleyen bir süreç olabilir. Tedavinin tamamlanması bu tür vakalarda sıklıkla 2 yılı geçmektedir. Uygulanan braket ve tellerin kontrolü/uyumlanması için ortodonti randevularına düzenli devam etmeniz gerekecektir.
Dişin ağız içine doğru çekildiğini hissedecek miyim?
Kontrol seanslarında gerçekleştirilen her uyumlamadan sonra 3-5 gün ağrı hissetmen olasıdır. Gerekli oluğu takdirde, başın ağrıdığını da kullandığın günlük ağrı kesiciler sana yardımcı olabilir.(Lütfen ağrı kesici kullanmadan önce ilacın kullanım kılavuzunu oku.)
Tedavi işe yaracak mı?
Genellikle. Ancak bazı ender vakalarda, gömülü diş kemikle kaynaşmış olarak bulunabilir ve hareket etmeyebilir. Böyle durum varsa, dişin çekilmesi ve başka tedavi yöntemlerine başvurulması gerekli olabilir.
3.Seçenek: Gömülü dişin çekilmesi
Bu seçenek şu durumlarda uygun olabilir.
1. Braket ve telleri kullanmak istemiyorsanız.
2. Dişler dişler, aralarında boşluk olmaksızın düzgün sıralanmışsa.
3. Gömülü diş sorunlara yol açıyorsa.
Gömülü dişin çekimi sonrası süt köpek dişlerin ağızda bulunuyorsa ya da dişler arasında boşluk varsa ilerleyen dönemlerde ilave tedavilere ihtiyaç olabilir.
4.Seçenek: Gömülü dişin transplantasyonu
Bu tedavi yöntemi, bazı nadir vakalarda tercih edilmektedir. Yöntemin uygulanması için, dişin yerleştirileceği uygun boşluk olmalıdır. Bu yöntemin başarı oranı, diğer yöntemlere oranla düşüktür. Ortodontistin bu yöntemin senin için uygun olduğuna karar verirse sana yöntemin içeriğini detaylı bir şekilde açıklayacaktır.